Energie Helpdesk

De uitdaging

Er wordt gewaarschuwd voor de hogere energieprijzen. Stijgende gasprijzen zorgen voor een hogere energierekening. Er is momenteel sprake van huishoudens met een laag inkomen in combinatie met hogere energierekeningen.

Energie helpdesk migranten is een uitbreidingsinitiatief van het inloopspreekuur door de stichting Leids Steunloket Migranten. Met dit project streeft het LSM ernaar om zo veel mogelijk verschillende groepen en meertalige migranten in Leiden te bereiken en te adviseren.

Het doel

We streven naar een energie helpdesk in diverse talen: naast Nederlands, Engels en Arabisch, kijken we verder naar het Frans, Perzisch, Turks, Tigrinya en nog veel meer.

Op basis van onze ervaring met de doelgroep, streven we er naar zo veel mogelijk groepen en meertalige migranten in Leiden te bereiken. Om beter zicht te krijgen op energiearmoede is het van belang niet alleen naar de betaalbaarheid van de energierekening te kijken, maar ook naar de kwaliteit van de woning en de mogelijkheden van bewoners om die te verduurzamen.

Bij de energie helpdesk migranten bieden onze vrijwilligers/ energiecoaches informatie, advies, doorverwijzing, begeleiding, bemiddeling met energiebedrijven, samenwerking met wijkambassadeurs en de bouwverenigingen in Leiden (Portaal, de Sleutels, Ons Doel) om afspraken te maken over energiebesparende mogelijkheden. Onze vrijwilligers (energiecoaches) komen bij mensen thuis en geven niet alleen tips en advies, maar brengen ook direct gratis kleine veranderingen aan in huis zoals het plaatsen van tochtstrippen en radiatorfolie.

Door middel van flyers in verschillende talen, gaat het LSM de informatie over de energie helpdesk verspreiden, zodat mensen ons makkelijker kunnen bereiken. De flyers worden in het Arabisch, Turks, Perzisch, Amhaars, Tigrinya, Engels, Spaans, Frans vertaalt en verspreidt. We streven ernaar iedere week 3 huisbezoeken af te leggen en hiermee de deelnemers te bereiken. Bovendien zijn we bezig met alle sociale mediakanalen zoals Facebook, Instagram en LinkedIn en ook de verdere ontwikkeling van onze website.

Criteria van de Energie helpdesk

Met dit project streeft het LSM ernaar dat er zo veel mogelijk migranten van verschillende volksgroepen kunnen worden bereikt.  Vluchtelingen, nieuwkomers, reguliere migranten, oudere migranten, jonge migrantengezinnen, student-migranten en zowel huurders als woningeigenaren. Met dit project wil het LSM de betrokkenheid van Leidse migranten bij de energietransitie stimuleren. Door meer informatie en vertaaldiensten aan te bieden, komt er een helderder beeld van de energietransitie bij de migranten in Leiden en dat levert een positiever effect en bewustzijn hiervan op. Er zal sprake zijn van opbouw van kennis en samenwerking met een kennispartner.

Ketenpartners

Onlangs heeft het LSM het netwerk uitgebreid waarbij een zeer nuttige samenwerking is aangegaan met verschillende Leidse organisaties zoals stichting BuZz Leiden, een Goede Buur, stichting Incluzio Leiden, het sociale wijkteam, stichting Leergeld, stichting Gilde SamenSpraak, het juridisch loket Leiden, vluchtelingenwerk Leiden, vereniging Speeltuin Westerkwartier, Stichting 2030, energie wijkambassadeurs (GaGoedLeiden) enzovoort. Armoede en klimaatverandering zijn serieuze problemen. Problemen waarmee we ook in Leiden te maken hebben. De oplossing voor het ene probleem kan bovendien het andere probleem vergroten. Dat mag niet gebeuren. We willen samenwerking om klimaatverandering tegen te gaan door terugdringing van de CO2-uitstoot en de overschakeling naar duurzame energie. Door het vertalen van het Nederlands naar het Arabisch, Turks en andere talen, zullen we een duidelijker beeld kunnen vormen over de energietransitie.

  • Er is een goed werkend netwerk met de wijkambassadeurs. Onze vrijwilligers kunnen een opleiding volgen via Hoom.nl zodat we een vast energiecoach team van het LSM kunnen opbouwen. Zij zullen gaan werken aan de opschaalbaarheid van dit initiatief en vormen positieve bijdragen aan duurzaamheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit.
  • Doormiddel van deze helpdesk willen wij een referentiekader vormen en de energietransitie stimuleren voor alle migranten in Leiden.

De Meertalige Energiehelpdesk

De Energie Helpdesk is een uitbreidingsinitiatief van het inloopspreekuur van de stichting Leids Steunloket Migranten. Het LSM vervult deze rol op basis van een combinatie van maatschappelijke kennis, de sociale en culturele bagage, kennis van de sociale kaart in de Leidse regio en de beheersing van diverse talen van en door haar medewerkers. Onlangs heeft het LSM het netwerk uitgebreid waarbij een nuttige samenwerking is aangegaan met verschillende Leidse organisaties, waaronder de wijkambassadeurs (GaGoed en de gemeente Leiden).

Door middel van de meertalige Energie Helpdesk bereiken we zo veel mogelijk verschillende groepen en meertalige migranten in Leiden, zodat zij kunnen aangeven of en in welke mate ze last hebben van energiearmoede en geven we ze handige tips en adviezen om energie te besparen.

De meertalige energie helpdesk van het LSM biedt deze hulp in diverse talen: Nederlands, Engels, Italiaans, Arabisch, Frans, Perzisch en Tigrinya. De afgelopen tijd zijn maar liefst vijf nieuwe Energiecoaches opgeleid via hoom.nl.

De meertalige Energie Helpdesk wordt gerund door acht enthousiaste en toegewijde vrijwilligers. We zijn zeer trots op onze energie coaches! Ze werken hard; ze komen bij de mensen thuis en geven niet alleen tips en advies, maar brengen ook direct gratis kleine veranderingen aan in huis zoals het plaatsen van tochtstrippen en radiatorfolie. Ook kan de meertalige energie helpdesk helpen met de aanvraag voor de eenmalige energietoeslagen.

De energiecoaches zorgen ervoor dat nog meer mensen persoonlijk energieadvies in diverse talen kunnen krijgen. Dit initiatief sluit aan bij duurzame kwesties zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit en het opbouwen van kennis over de energietransitie.

De Meertalige Energie helpdesk spreekuur:
Er wordt gewaarschuwd voor hogere energieprijzen. Stijgende gasprijzen zorgen voor een hogere energierekening. De meertalige energiehelpdesk helpt u met advies over besparen op uw energiekosten. We bieden gratis kleine maatregelen zoals tochtstrips, radiatorfolie, LED lampen. We helpen u graag met aanbrengen van de besparende materialen.
Hebt u een laag inkomen en hoge energiekosten? En ontving u nog geen energietoeslag?
De meertalige energie helpdesk kan je helpen met de eenmalige energietoeslagen aanvraag.
De meertalige energie helpdesk is actief in twee locaties:


• Inloopspreekuur: U Kunt Iedere maandag vanaf 12:30 t/m 16:00 uur langskomen bij het huis van de buurt het gebouw Arubapad 2 Leiden.


• Spreekuur op afspraak: Op donderdag tussen 11:00 t/m 14:00 bij Oude Rijn 44 B 2312 HG Leiden.


Wilt u meer weten over dit werk? Mail dan info@leidssteunloket.nl
Of bel: 0685887463/0633447689 via WhatsApp, Facebook, Instagram

Besparingsactie september 2023

Beste bewoners Leiden zuidwest,

We zijn gestart met de kleinschalige en sober energie besparingsactie op de volgende locaties:
– De Hoflaan,
– Het Akkerhof,
– De Willem Klooslaan

De energiekosten zijn flink gestegen. We willen u daarom helpen met het besparen van energie. Wij bieden u het volgende gratis aan:

– Een bezoek van de energiecoach met besparingstips
– Energiebesparende materialen via Ga Goed (denk aan radiatorfolie, tochtstrippen en ledlampen)

U kunt u hiervoor melden bij info@leidssteunloket.nl / Tel: 0685887463
We proberen u ook telefonisch te benaderen.

Dit is een samenwerking tussen Leids Steunloket Migranten (LSM) en Portaal Leiden, afdeling Leefomgeving.


Arabisch:
نتيجة ارتفاع أسعار الطاقة سنقدم لكم المساعدة المجانية لتوفير الطاقة وذلك من خلال : تقديم النصائح مرفقًا مع صندوق توفير الطاقة المجاني.
لمزيد من المعلومات يمكن ارسال ايميل الى
info@leidssteunloket.nl
سنتصل بكم تلفونيا للحصول على موعد معكم.
مع تحيات مركز لايدن لدعم المهاجرين و مؤسسة بورتال للسكن.

Turks:

Enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle, aşağıdaki yollarla size enerji tasarrufu yapmanız için ücretsiz yardım sağlayacağız: Ücretsiz enerji tasarruf kutusuyla birlikte tavsiyelerde bulunmak.

Daha fazla bilgi için e-posta gönderebilirsiniz:

info@leidssteunloket.nl

Sizinle randevu ayarlamak için sizi arayacağız.

Leiden Göçmen Destek Merkezi ve Portal Konut Vakfı’ndan selamlar.

Energie coach in opleiding :

Onlangs hebben onze energiecoaches de opleiding via Hoom.nl tot energiecoach huurders met veel succes afgerond. In deze training hebben onze energiecoaches geleerd in gesprek te gaan met de huurders. Welke maatregelen er mogelijk zijn, hoe ze om kunnen gaan met bezwaren en hoe ze samen met de huurder een plan kunnen opstellen.


De meertalige energie helpdesk van het LSM heeft diverse talen in huis: Nederlands, Engels, Italiaans, Arabisch, Frans, Perzisch en Tigrinya .
We zijn zeer trots op onze energie coaches! Ze zijn hard bezig, komen bij mensen thuis en geven niet alleen tips en advies, maar brengen ook direct gratis kleine veranderingen aan in huis zoals het plaatsen van tochtstrippen en radiatorfolie. Ook kan de meertalige energie helpdesk je helpen met de aanvraag voor de eenmalige energietoeslagen.


Op basis van onze kennis en ervaring met de doelgroep, bereiken we de meertalige inwoners van Leiden om beter zicht te krijgen op energiearmoede. Het is van belang niet alleen naar de betaalbaarheid van de energierekening te kijken, maar ook naar de kwaliteit van de woning en de mogelijkheden van bewoners om die te verduurzamen.


Ben jij geïnteresseerd om energiecoach te worden? Kijk eens naar de vacatures op onze website: Vrijwilligers